lördag 12 januari 2019

Krigsminnesmuseet och runt stan

God Kväll sötnosar, här är vi fortfarande tvär förkylda och hostar konstant men vi har lyssnat på våra kroppar och har spenderat dagen i soffan med en bra bok.

Så tillbaka till Vietnam och Ho Chi Minh Staden ( fd. Saigon)  där vi besökte KrigsMinnesMuseet, ett museum med bilder från det fruktansvärda kriget som tog 3 miljoner människors liv, varav 2 miljoner var civila, Bilderna från byar människor som utsatts för hemska brott gjorde att jag verkligen skämdes över att vara västerlänning och tårarna som kom kunde jag inte hejda trots att jag försökte.

Ett känslosamt men viktigt besök och ngt Alla kanske borde ta del av, Vietnameserna lider än idag av detta krig där amerikanarna använde sig giftbesprutningar, ett exempel är Agent Orange som än idag du kan se biverkningar av genom missbildningar .

"Agent Orange,  i denna växtbekämpning fanns ett av det giftigaste polyklorerade dibensodioxinet  och  75 miljoner liter av det användes för att döda all vegetation i Norra Vietnams djungeln för att kunna hitta fienden, än idag är stora delar av dessa förstörda 20.000 km2 ofruktbara, för dom som var i kontakt med giftet  utvecklades både  fysiska och mentala  sjukdomar och många dog direkt, men även hos de överlevande gav ämnet en gentoxisk effekt som leder till en kedja av fysiska och mentala missbildningar än idag"

Det är skrämmande att se vad som skedde här nere och en av dom mest kända fotona från detta krig fanns med i museet.
Fotot som ni med säkerhet känner igen och togs av NICK UT 1972 på smärt skrikande flickan KIM PHUC, vars hemby blivit bombat med napalmbomber, precis när hon fått av sig sina brinnande kläder från kroppen.

Efter denna hjärtskärande upplevelse kände vi oss ganska nere men bestämde oss att fortsätta vandringen runt i staden ändå.
En Rosa kyrka var väldigt fint måste jag säga ;) och det är inte bara i Paris vi hittar Notre Dame, utan även här i Vietnam och något dom franska kolonisterna började bygga redan 1863.

Det finns flera marknader och dom är enorma, maken orkade inte alls med det och gick ut för att vänta på oss andra. ( ungefär som hemma i affärer ;) maken alltså  kändes som man gick in hos folk då dom låg och sov och åt på sina marknads"platser". 

Så till dagens 
TIPS
 • Skaffa Appen GRAB, (som gör att du får taxi till fasta priser och kan därmed aldrig bli lurad :) Lätt och ENKELT OCH VÄLDIGT SNABBT)
 • Ett besök på Krigsminnesmuseet, som ni hittar på adressen (28 Võ Văn Tần, Phường 6, Quận 3, Hồ Chí Minh 700000 )
Ta hand om er nu sötnosar och ha en fortsatt bra helg


email signature

4 kommentarer:

 1. Förstår att ni haft en väldigt bra resa med många upplevelser. Har ju hängt med på Instagram. Har själv rest en del i Vietnam och det var väldigt roligt och givande att komma tillbaka via er. Saigon besökte vi också och även de underjordiska gångarna och detta museum du berättar om. TRor aldrig jag sett så många scootrar på gatorna som där.
  Hoppas på mer från er resa.
  Önskar att ni piggnar på er.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Ditte, vi var ärligt lite ledsna över allt skräp som ingen visar och kontrasterna mellan rika och fattiga var enorma kommer att visa det med för det är inte ärligt att bara visa det som var fint och för dom som är rika .
   Vad tyckte du om vietnam ?
   Kram till dig

   Radera
 2. Vilken resa ni gjort! Nu får ni krya på er i lugn och ro!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina !
   Den var annorlunda och vi såg som sagt allt även det som inte visas i resebloggar och resorter från resebyråer.
   Men kommer visa denna sida också
   Kram

   Radera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar